Graševina 2020

Graševina 2020

Vino zeleno-žute boje, svježe na nepcu, kompleksnog i slojevitog mirisa i okusa koji podsjeća na cvjetnu livadu, tropsko voće s ugodnim bademastim završetkom.

Tip vina: bijelo

Vrsta grožđa: Graševina

Trenutna berba: 2020

Vinifikacija: Grožđe je ubrano ručno te nježno prevezeno u vinariju, gdje se pazilo na svaki detalj da bi u čaši bila apsolutna senzacija ove graševine u kojoj mogu uživati svi vinoljupci

Eko proizvodnja: Ekološki proizvedeno grožđe i vino, organski uzgoj

Dostupne berbe i formati: 2020, 0,75 l

Alkohol: 13.5%

Uparivanje s jelima i namirnicama: Perad, teletina i tjestenine

Regija: Baranja

Vinogorje: Baranja - Zmajevac

VIŠE

Slamnato žute boje, gotovo kristalne bistroće i primjetne gustoće, vizualni su dojmovi koji upućuju na ozbiljno vino. Intenzitet mirisa je naglašen kao i njegova postojanost. Vrlo precizno i ugodno na nosu, tropsko, zrelo žuto i bijelo voće, uz primjese livadnog cvijeća iscrtavaju obrise karaktera dok se u finalu javljaju orašaste note i zaokružuju slojeviti aromatski spektar. Naglašene sljedivosti, tako da sve olfaktorne senzacije prelaze u okusne komponentne. Alkoholi na jednoj strani spektra daju mu moć i slast dok na drugoj svježina i primjetna mineralnost drže vino u savršenoj ravnoteži. Punog tijela, kremoznom teksturom i pamtljivim retrookusom zauzima gard i plijeni pažnju. Spremno je za tržište ali uz dojam da je još puno lijepih godina ispred njega. Vino široke primjene i vrlo zahvalno u gastronomiji, jednako će dobro pratiti suhomesnate proizvode i mlade do srednje zrele sireve, masniju riječnu i morsku ribu, klasičan roštilj kao i lešo janjetinu. Poslužiti na temperaturi od 8 °C u klasičnoj bordoškoj čaši srednjeg volumena.


Graševina 2018

Graševina 2018

Vino je zlatno žute boje s rapsodijom mirisa i okusa. Što ga duže kušate to se više otvaraju novi mirisi i okusi koji će razmaziti i najzahtjevnije ljubitelje vina.

Tip vina: bijelo

Vrsta grožđa: Graševina

Trenutna berba: 2018

Vinifikacija: Sorta graševina nježno pažena u vinogradu, ručno ubrani samo najbolji grozdovi. Grožđe prerađeno s ljubavlju i maksimalnom pažnjom s modernom tehnologijom, poštivajući tradiciju

Eko proizvodnja: Ekološki proizvedeno grožđe i vino, organski uzgoj

Dostupne berbe i formati: 2018 0,75 l

Alkohol: 13.5%

Uparivanje s jelima i namirnicama: S bijelom ribom, rižotom, te jelima od sitne divljači

Regija: Baranja

Vinogorje: Baranja - Zmajevac

VIŠE

Iznimno bistro, zlatno – žute boje s jedva primjetnim bakrenim odsjajem kroz koji se oslikava određena dubina primjetna tek pažljivim pogledom s vrha čaše. Prilično gusto, gotovo uljne teksture, lijeno se vrti u čaši. Na prvi nos se može primijetiti da je ova inspirativna graševina “na svom terenu”. Vrlo razgovijetno ukazuje na tipiku sorte uvjetovanu otiskom baranjskog teroara. Čisti i precizni, ali naglašeno zreli mirisi sugeriraju da se radi o “iskusnom” vinu. Tropsko voće, zrela breskva, oskoruša i miris tek procvalog maslačka u prvom su planu, dok ih sa zadrškom prate arome badema, arancina i diskretno marcipana. Na nepcu ugodno i fino. Okusi vjerodostojno slijede mirise uz dodatak citrusa koji dodatno uzbuđuju nepce i jedva primjetnu sortnu mikrogorčinu na kraju gutljaja. Odlično se nosi s respektabilnih 13.5 % alkohola koji su zaslužni za naglašenu slast koju obuzdavaju najfinije voćne kiseline postojane unatoč godištu berbe. Na nižoj temperaturi djeluje esencijalno osvježavajuće dok porastom temperature u čaši vino dobiva dubinu i masivnost. Zavidne strukture, izravno i gotovo bezdimenzionalno ostavlja dojam da mu godine ide u prilog i da mu najbolji dani tek predstoje. Interesantno za kolekcionare. Dobro će pristajati suhomesnatim proizvodima i srednje zrelim sirevima, uz pečenu patku, gusku i jelima od niske divljači kao i uz svinjsko i teleće pečenje. Poslužiti na temperaturi od 8 - 10°C u bordoškoj ili rizling čaši srednjeg volumena.


Pinot sivi, izborna berba 2020

Pinot sivi, izborna berba 2020

Pinot sivi je iznimno zanimljiva sorta koja svojom putenošću i voćnosti može očarati svakog kušača. U ovom slučaju spoj prpošne razigranosti voćnih nota i ozbiljnosti okusa i retrookusa.

Tip vina: bijelo

Vrsta grožđa: Sivi pinot

Trenutna berba: 2020

Vinifikacija: Grožđe koje je prezrelo i lagano dehidrirano, s iznimno malim urodom. Kada se od ove sorte radi predikat onda u rukama znalaca postaje božanstveno vino

Eko proizvodnja: Ekološki proizvedeno grožđe

Dostupne berbe i formati: 2015 0,5 l

Alkohol: 14.5%

Uparivanje s jelima i namirnicama: Jela s bijelim slađim umacima, perad s povrćem i deserti od marelice

Regija: Baranja

Vinogorje: Baranja - Zmajevac

VIŠE

Vino napravljeno od prezrelog i lagano dehidriranog grožđa, s iznimno malim urodom. Besprijekorno čisto i precizno što je kod vinifikacije predikata uvijek veliki izazov. Boja starog zlata ukazuje na berbu prezrelog grožđa, a gustoća na ostatak neprevrelog šećera. Umjereno intenzivno na nosu, čistoća i iznimna kakvoća mirisa sugeriraju da je grožđe bilo u potpunosti zdravo. Dominiraju arome voćnog karaktera, prvenstveno suhe marelice dok se iz drugog plana decentno javljaju note tropskog voća. Na nepcu fino i podatno, bogatog okusa, prepuno slasti. Vino u savršenim odnosima gdje je ostatak neprevrelog šećera takav da ga bez problema može pokriti izražena voćna kiselina koja čisti nepce i zove na sljedeći gutljaj. Bocu ovog uzbudljivog vina je najbolje otvoriti u dobrom društvu, jer potiče veselje i raspiruje maštu. Dobro će pratiti paštete od pileće ili pačje jetre, umjereno intenzivne sireve s plemenitom plijesni, pohani teleći mozak, brizle ali i umjereno slatke voćne kolače. Poslužiti na temperaturi od 6-8°C u rizling čaši manjeg volumena.


Gold cuvée 2020

Gold cuvée 2020

Ovim je vinom vizija Zlatnog brda, s pomoću stručnosti enologa Samira Nađa doživjela svoj vrhunac i ispunila želju da se dobije vino koje je očuvalo odlike četiri vrste grožđa, a mirisom i okusom nadvladalo ih sve!

Tip vina: bijelo

Vrsta grožđa: Pinot sivi izborna berba, traminac izborna berba bobica, chardonnay, rajnski rizling

Trenutna berba: 2020

Vinifikacija: Ovo veliko vino je kupaža četiri vrsta vina; Rajnski Rizling, Chardonnay koji je odležavao u drvenim bačvama od slavonskog hrasta, Pinot Sivi izborna berba te Traminac izborna berba bobica. Spajanje ovih sorti u jedno vino jedinstvenog okusa zahtijevao je više mjeseci rada kako bi se došlo do željenog rezultata

Eko proizvodnja: Ekološki proizvedeno grožđe i vino, organski uzgoj

Dostupne berbe i formati: 2020 0,75 l

Alkohol: 14%

Uparivanje s jelima i namirnicama: Bijelom i riječnom ribom, kompleksnim baranjskim jelima, gljivama, janjetinom pa čak i crvenim mesom

Regija: Baranja

Vinogorje: Baranja - Zmajevac

VIŠE

Unikatno vino, briljantne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Uz puno razumijevanja i nepogrešiv osjećaj za finesu umiješane su četiri velike sorte izraženog karaktera (rajnski rizling, chardonnay školovan u slavonskom hrastu, pinot sivi izborne berbe i traminac izborne berbe bobica) koje samo vrsni majstor može pomiriti i dovesti u suglasje kao dio harmonične cjeline. Boja starog zlata ukazuje na zrelo vino kasnije berbe, a uljna fluidnost sugerira moć i dubinu. Intenzivno i vrlo kompleksno na nosu, vino iskazuje ozbiljnost i stisak discipline primjetan u slojevitim aromatskim senzacijama koje se u pravilnim vremenskim intervalima izmjenjuju u svojoj raskošnoj lepezi. Žuta ruža, jorgovan, zrela marelica i breskva dolaze primarno, dok se iz drugog reda probijaju tropsko voće, vanilija, livadni med, lipa i kamilica. Ugodna kiselina i karakter esencije poput magneta zadržavaju čitavu aromatsku strukturu koja i nakon dužeg vremena ne gubi intenzitet i širinu. Mirisne senzacije se nepogrešivo nastavljaju na nepcu. Profinjeno i moderno osvaja na prvu, ali istovremeno zadržava pažnju i potiče intrigu. Bogati ekstrakt se bez problema nosi s dobro integriranih 14% alkohola a sveprisutna baranjska slast u vinu ogrnuta je plaštom vibrantne, mineralne svježine koja drži vino u savršenom balansu. Punog tijela, aristokratskog garda, plijeni pažnju, izaziva uzbuđenje i potiče veselje. Veliko vino za velike trenutke. Dobro će pristajati uz aromatične sireve i pikantnije suhomesnate nareske, fiš paprikaš, rižota od teletine i janjetine, teleće i svinjske kotlete u umaku od šumskih gljiva… Poslužiti na temperaturi od 8-10°C u burgundskoj čaši većeg volumena.


Cabernet Sauvignon 2017

Cabernet Sauvignon 2017

Vino tamne rubin boje, iznimne voćnosti koje podsjeća na crno bobičasto voće i šljivu. Na završetku ćete osjetiti okus vanilije i miris crvene začinske paprike i dima. Pravi predstavnik baranjskog kraja.

Tip vina: crno

Vrsta grožđa: Cabernet sauvignon

Trenutna berba: 2017

Vinifikacija: Grožđe koje je prezrelo i lagano dehidrirano, spoj propusnog lesnog tla, rada vrijednih ljudi u simbiozi s prirodom. Trajanje vinifikacije: 4 tjedna

Eko proizvodnja: Ekološki proizvedeno grožđe i vino, organski uzgoj

Dostupne berbe i formati: 2017 0,75 l

Alkohol: 13%

Uparivanje s jelima i namirnicama: Jelima od crvenog mesa, visoke divljači i baranjskih delicija poput perkelta

Regija: Baranja

Vinogorje: Baranja - Zmajevac

VIŠE

Nastupa izravno, poput starog znanca nudeći na prvu sve najbolje što ova velika sorta može ponuditi, dok istovremeno potiče intrigu i nastupa autoritativno poput akademskog profesora zahtijevajući temeljit pristup na putu do konačne ocjene. Izrazito teroarsko vino, zanatski besprijekorno školovano uz jasan rukopis enologa koji nije stao ispred vina nego ga je samo ispravno usmjeravao. Duboke rubinske boje s tek nešto svjetlijim rubom, kad se zavrti u čaši brzo pada i svojom gustoćom sugerira ozbiljnost. Miris je fin i slojevit, prvo nešto diskretniji ali se postepeno i lijepo razvija u čaši. Na početku se javljaju arome crnog bobičastog voća, ponajprije ribizla i kupine popraćene blagim duhanskim dimom, a kasnije se probijaju začinske note, prvenstveno suhe paprike, dok mu dubinu daje dodir dobrog hrasta. U okusu fino, alkohola taman koliko treba, toplo je i meko dok mu mineralna svježina ali i mnogobrojni zreli tanini podižu energetski naboj. Školovanje u drvenim bačvama je vrlo odmjereno, poput slikara koji u zanosu nanosi finalnu boju kistom. Čvrst, moćan, punog tijela, ovaj “rasni” crnjak djeluje bezvremenski, sposoban za putovanje na duge staze. Bit će zanimljivo promatrati ga kako se razvija i mjeriti mu prolazno vrijeme. Vino je spremno pratiti mnoga jela, prvenstveno gulaš od visoke divljači, junetinu sa žara, janjetinu s ražnja, neke zrelije sireve… Poslužiti na temperaturi od 16 – 18°C u bordoškoj čaši većeg volumena.


Cabernet Sauvignon 2015, kasna berba

Cabernet Sauvignon 2015, kasna berba

Eliksir ljubavi i života, koji svakog tko kuša ovo vino uzdiže u enološki raj okusa i mirisa...

Tip vina: crno

Vrsta grožđa: Cabernet sauvignon

Trenutna berba: 2015

Vinifikacija: Cabernet sauvignon uzgajan na najboljim položajima Banskog brda, ostavljen na trsu da dehidrira nakon toga izmrzne u nekoliko navrata i tek nakon toga ubere ova esencija caberneta. Trajanje vinifikacije: 6 tjedana

Eko proizvodnja: Ekološki proizvedeno grožđe i vino, organski uzgoj

Dostupne berbe i formati: 2015 0,5 l

Alkohol: 13%

Uparivanje s jelima i namirnicama: Jela od mesa s umakom crno bobičastog voća ili šljiva, deserti te deserti s čokoladom

Regija: Baranja

Vinogorje: Baranja - Zmajevac

VIŠE

Rijetka su crna vina u ovakvoj stilskoj interpretaciji. Kasna berba, prosušenih i dehidriranih bobica koncentrirala je ekstrakt, šećere i kiseline pa ovaj cabernet sauvignon osim po raritetnoj izvedbi skreće na sebe pozornost i svojom kvalitetom, karakterom, raskošnim mirisom i dubinom okusa. Ostavlja dojam bezdimenzionalnog i bezvremenskog vina omeđenog isključivo maštom kušača. Duboka granatna boja otkriva da se radi o odležanom vinu a primjetna gustoća sugerira ozbiljnost. Karakter mirisa je likerski, ali vino je zadržalo sve sortne karakteristike samo što su voćne arome sada naglašeno zrele ili prezrele. Osim crnog bobičastog voća javljaju se suhe šljive i smokve uz pikantno – začinske note u finalu. U ustima jako bogato, masivno i duboko. Mirisne senzacije se sljedivo pretapaju u okusne komponente koje čine vino užitnim i pamtljivim. Ostatak neprevrelog šećera (oko 10 g.) daje mu dodatnu punoću i slast, a svježina proizašla iz voćne kiseline drži balans i daje mu izvjesnu lakoću pijenja bez obzira na ozbiljnu strukturu, snagu i moć. Vrijeme mu je saveznik pa je pogodno za kolekcionare. Dobro će se slagati sa začinjenim jelima od visoke divljači, odležanim junećim odreskom sa žara, pašticadom, ljutim kulenom i slasticama od čokolade. Poslužiti na temperaturi od 8-10° C u bordoškoj čaši većeg volumena.